Wat zijn de risico’s als de wonde niet snel ontsmet wordt?

  • De wonde zal niet goed genezen en kan zelfs verergeren.
  • De micro-organismen kunnen in het bloed opgenomen worden, wat kan leiden tot een veralgemeende zeer ernstige infectie. 

Waarom een wonde ontsmetten?

Onze huid vormt een natuurlijke bescherming tegen aanvallen van micro-organismen. Bij een wonde verdwijnt deze beschermlaag en kunnen de micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels) het lichaam binnendringen. Het is bijgevolg heel belangrijk om de wonde te ontsmetten (ongeacht de omvang of de diepte ervan) om de micro-organismen, die er zich bevinden, te vernietigen. Men moet de wonde zo vlug mogelijk ontsmetten. Een besmette wonde veroorzaakt pijn, roodheid en kan na een bepaalde tijd etter afscheiden. 

Hoe iso-Betadine Germicide Zeep gebruiken bij atleetvoet?

Atleetvoet behandelen - Stap 11.iso-Betadine Germicide Zeep grondig aanbrengen op de droge huid.
Atleetvoet behandelen - Stap 22. Goed inmasseren.
Atleetvoet behandelen - Stap 33. De huid bevochtigen.
Atleetvoet behandelen - Stap 44. Flink laten schuimen: het schuim is aanvankelijk bruin.
Atleetvoet behandelen - Stap 55. ... maar kleurt lichter met de werking van het product!
Atleetvoet behandelen - Stap 66. Als het schuim lichtgekleurd is: zorgvuldig afspoelen.
Atleetvoet behandelen - Stap 77. ... en afdrogen Wat zijn de 3 stappen van wondverzorging?

1. De wonde en de wondrand bij voorkeur met een antiseptische zeep reinigen (bv. iso-Betadine Germicide Zeep). Goed spoelen.

3 stappen van wondverzorging - Stap 1

2. De wonde en de wondrand ontsmetten met een ontsmettingsmiddel (bv. iso-Betadine Dermicum of iso-Betadine Gel).  

3 stappen van wondverzorging - Stap 2

3. De wonde met een verband beschermen

Hoe atleetvoet herkennen en behandelen?

Deze infectie gebeurt in verschillende stappen:
 
Stap 1
Reeds aanwezig, manifesteert de infectie zich door een witachtige huid tussen de tenen (vooral tussen de 3de en 4de teen).
Bij het spreiden van de tenen verschijnen kloven. Het begint te jeuken. Wacht niet tot de infectie erger wordt, behandel uw voet onmiddellijk!
Was uw voeten 1 tot 2 maal per dag met iso-Betadine Germicide Zeep tot de symptomen verdwenen zijn. Daarna, 2 tot 3 maal per week, in geval van risicofactoren, om hervallen te vermijden.


Stap 2
De infectie evolueert en verschijnt nu ook onderaan de tenen. Een specifieke behandeling is nu aangewezen.

Uw geneesheer zal u een aangepast antimycoticum voorschrijven.
Alvorens het antimycoticum aan te brengen, kunt u uw voeten 1 tot 2 maal per dag wassen met iso-Betadine Germicide Zeep. In dit stadium voorkomt iso-Betadine namelijk een bacteriële surinfectie door zijn werking op schimmels alsook op bacteriën en virussen.
 
Stap 3
De infectie breidt uit naar de voet. Het is hoog tijd om uw geneesheer te raadplegen!

Wat is atleetvoet?

Atleetvoet is een voetinfectie, veroorzaakt door een bepaalde soort schimmel, de dermatofyten. Deze schimmels nestelen zich in de ruimte tussen de tenen, meestal tussen de 3de en 4de teen.

Bacteriën kunnen vrij gemakkelijk gedood worden. Schimmels zijn dikwijls veel moeilijker te bestrijden. Zelfs na een antimycotische behandeling (anti-schimmel), steekt de infectie dikwijls na een bepaalde tijd terug de kop op. Dit noemt men hervallen. Dit hervallen moet zo veel mogelijk vermeden worden!

Voordeel van de bruine kleur van iso-Betadine?

U kan zien waar u iso-Betadine heeft aangebracht. De bruine zone duidt het deel van de wonde aan dat al ontsmet is en dus ook al beschermd is.

Jodium heeft een bruine kleur. Naarmate het jodium wordt opgebruikt, verdwijnt die bruine kleur geleidelijk (dit wil zeggen dat ze verandert van bruin naar lichtgeel). Wanneer de kleur verdwenen is, weet u dat al het jodium opgebruikt is en moet iso-Betadine opnieuw aangebracht worden. Zo bent u steeds zeker dat de wonde goed beschermd is tegen micro-organismen. Wanneer iso-Betadine wordt aangebracht onder een kompres, zullen sommige delen meer verkleurd zijn dan andere. Dit komt omdat in deze delen meer micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels) aanwezig waren. Er was dus meer jodium nodig om deze micro-organismen te doden. iso-Betadine moet opnieuw aangebracht worden op de verkleurde delen.

Mag iso-Betadine gebruikt worden tijdens zwangerschap en tijdens borstvoeding?

iso-Betadine mag tijdens de zwangerschap en borstvoeding enkel gebruikt worden op doktersvoorschrift. iso-Betadine mag niet gebruikt worden voor het ontsmetten van de tepels bij het geven van borstvoeding.

Bestaan er onverenigbaarheden met andere ontsmettingsmiddelen bij het gebruik van iso-Betadine?

Het wordt sterk afgeraden om verschillende ontsmettingsmiddelen te combineren, omwille van de interacties die kunnen leiden tot een vermindering van de antimicrobiële activiteit, huidirritatie of nevenwerkingen.
Doorgaans worden iso-Betadine producten best gebruikt gedurende de volledige behandeling.

Kan iso-Betadine tot allergische reacties leiden?

Allergische reacties op polyvidonjodium (PVP-I), het actieve bestanddeel van iso-Betadine, zijn zeldzaam ondanks het intensief gebruik ervan.

Maakt iso-Betadine vlekken?

Wanneer u iso-Betadine op de huid heeft aangebracht, kan u de bruine kleur ervan gemakkelijk verwijderen met water. Het is geen blijvende vlek! Indien een vlek op synthetische stoffen echter niet verdwijnt na wassen met water en zeep, kan u een verdunde oplossing van natriumthiosulfaat (1- 5%) gebruiken. Dit product is verkrijgbaar in de apotheek.

Hoe werkt iso-Betadine?

iso-Betadine bevat polyvidonjodium, afgekort PVP-I.
Polyvidonjodium bestaat uit jodium ingesloten in een lange keten van polyvidone-bouwstenen, dat als reservoir dient (zie figuur: jodium in bruin en de keten van polyvidone bouwstenen in blauw en rood). Een gedeelte van het gebonden jodium wordt geleidelijk vrijgezet. Het gebonden jodium in de keten is immers inactief. Alleen het vrije jodium is in staat micro-organismen te doden. Het vrije jodium dringt dan heel snel bacteriën, virussen en schimmels binnen en vernietigt de bouwstenen van deze micro-organismen waardoor ze gedood worden. Naarmate vrij jodium opgebruikt wordt, komt het gebonden jodium vrij om opnieuw micro-organismen te vernietigen.
Op die manier is er steeds een constante hoeveelheid vrij jodium in de oplossing aanwezig om de micro-organismen snel en effectief te doden. Dit proces gaat door totdat al het gebonden jodium uit de keten is vrijgezet en opgebruikt.

Schematische voorstelling van polyvidone jodium