faq

FAQ

  • Wat zijn de risico’s als de wonde niet snel ontsmet wordt?

    Als de wonde niet ontsmet wordt is er een verhoogd risico op infectie. Hierdoor kan het wondhelingsproces vertraagd worden en de schade verergeren.

    Bij ernstige geïnfecteerde wonden kunnen de micro-organismen opgenomen worden in de bloedbaan, en zo een systemische infectie uitlokken.

  • Waarom een wonde ontsmetten?

    Onze huid vormt een natuurlijke bescherming tegen aanvallen van micro-organismen. Bij een wonde verdwijnt deze beschermlaag en kunnen de micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels) het lichaam binnendringen. Door de wonde te ontsmetten kunnen de aanwezige micro-organismen gedood worden. Een geïnfecteerde wonde veroorzaakt pijn, roodheid en kan etter afscheiden.

  • Hoe iso-Betadine® Germicide Zeep 7,5% gebruiken bij atleetvoet?

  • Wat zijn de stappen van wondverzorging?

    De wonde reinigen.
    In geval van een vuile wonde kan iso-Betadine® Germicide Zeep 7,5% gebruikt worden.

    De wonde ontsmetten.
    Een ontsmettingsmiddel zoals iso-Betadine® Dermicum 10% of iso-Betadine® Gel 10% kan gebruikt worden.

    De wonde beschermen.

  • Wat is atleetvoet? Hoe kan men het herkennen? Hoe kan atleetvoet voorkomen en/of behandeld worden?

    Atleetvoet is bij gezonde personen een onschuldige huidaandoening die goed behandeld kan worden. Het is een schimmelinfectie die voornamelijk voorkomt in de huidplooien tussen de tenen. Atleetvoet komt ondermeer voor bij mensen die vaak sportschoenen dragen, vandaar de naam. Sportschoenen zijn gesloten en laten een minder goede verluchting van de voeten toe. In de schoenen is het warm en vochtig, wat de ideale omgeving is voor de ontwikkeling en groei van schimmels.

    De infectie beperkt zich meestal tot de huidplooien tussen de tenen, maar ze kan ook op andere plaatsen van de voet voorkomen. Atleetvoet gaat vaak gepaard met jeuk. Andere symptomen zijn witte schilfering van de huid met soms pijnlijke kloofjes. De huid onder de schilfers is vaak rood. Als de teennagels ook aangetast zijn, dan raadpleeg je best je arts!

    Preventie van atleetvoet

    Een gezonde, droge huid vormt een goede barrière tegen schimmelinfecties. Een goede voethygiëne is daarom ook de belangrijkste preventiemaatregel tegen atleetvoet.

    • Verzorg je voeten en hou ze droog.
    • Was dagelijks en na elke sportbeoefening je voeten. U kunt een zeep gebruiken om de huid te ontsmetten (bijvoorbeeld, iso-Betadine® Germicide Zeep 7,5%). Droog ze grondig, vooral tussen de tenen.
    • Draag liefst kousen en schoenen die de voeten laten “ademen”. Zo kies je beter voor katoenen of wollen kousen en leren schoenen, in plaats van synthetische kousen en sportschoenen.

    Behandeling van atleetvoet

    Enkel de voeten behandelen is onvoldoende. Ook het schoeisel en de kousen moeten behandeld worden om de schimmelsporen in de naden van schoenen en kousen te vernietigen.

    • Was en droog zorgvuldig de voeten. Indien men last heeft van kloofjes is het aangeraden om een ontsmettende zeep (bijvoorbeeld, iso-Betadine® Germicide Zeep 7,5%) te gebruiken.
    • Breng een schimmelwerende crème aan ter hoogte van de aangetaste huid en de omliggende zones. Vraag raad aan uw apotheker over het gebruik
    • Naast je voeten, behandel je ook best dagelijks je schoenen en kousen met een schimmelwerende spray of poeder

    Een voldoende lange behandeling is nodig om alle schimmels en sporen te vernietigen!

    Voorkom een herinfectie na de behandeling! De sporen van schimmels kunnen namelijk langer dan een jaar overleven in schoenen, tapijten, etc. Een goede voethygiëne is dus belangrijk om een herinfectie te voorkomen. Ook hier kan je gebruik maken van een schimmelwerende spray voor de voeten, schoenen en kousen. Na het sporten kan je je voeten wassen met een ontsmettende zeep (bijvoorbeeld, iso-Betadine® Germicide Zeep 7,5%).  

    Het raadplegen van een arts is nodig in volgende gevallen:

    • Als de symptomen na 2 weken behandeling niet verbeteren.
    • Wanneer er diepe wondjes voorkomen of wanneer de teennagels ook aangetast zijn
    • Bij regelmatige herinfectie van de schimmel
    • Bij tekenen van een ernstige infectie (etterende wonden, zwelling van de voet al dan niet gepaard gaande met koorts)
    • Alvorens een behandeling op te starten voor personen met diabetes, hart- en vaatziekten en bejaarden
  • Voordeel van de bruine kleur van iso-Betadine®?

    U kan zien waar u iso-Betadine® heeft aangebracht. De bruine zone duidt het deel van de wonde aan dat al ontsmet is.

    Jodium heeft een bruine kleur. Naarmate het jodium wordt opgebruikt verdwijnt die bruine kleur geleidelijk (dit wil zeggen dat ze verandert van bruin naar lichtgeel). Wanneer de kleur verdwenen is, weet u dat al het jodium opgebruikt is en moet iso-Betadine® opnieuw aangebracht worden.

    Zo bent u steeds zeker dat de wonde goed beschermd is tegen micro-organismen. Wanneer iso-Betadine® wordt aangebracht onder een kompres, zullen sommige delen meer verkleurd zijn dan andere. Dit komt omdat in deze delen meer micro-organismen(bacteriën, virussen, schimmels) aanwezig waren. Er was dus meer jodium nodig om deze micro-organismen te doden.

    iso-Betadine® moet opnieuw aangebracht worden op de verkleurde delen als men verdere ontsmetting wenst toe te passen.

  • Mag iso-Betadine® gebruikt worden tijdens zwangerschap en tijdens borstvoeding?

    iso-Betadine® mag tijdens de zwangerschap en borstvoeding enkel gebruikt worden op doktersvoorschrift. iso-Betadine® mag niet gebruikt worden voor het ontsmetten van de tepels bij het geven van borstvoeding.

  • Bestaan er onverenigbaarheden met andere ontsmettingsmiddelen bij het gebruik van iso-Betadine®?

    Het wordt sterk afgeraden om ontsmettingsmiddelen met andere actieve bestanddelen te combineren, omwille van de interacties die kunnen leiden tot een vermindering van de antimicrobiële activiteit, huidirritatie of nevenwerkingen

  • Kan iso-Betadine® tot allergische reacties leiden?

    Allergische reacties op polyvidonjodium (PVP-I), het actieve bestanddeel van iso-Betadine®, zijn zeldzaam.

  • Maakt iso-Betadine® vlekken?

    Wanneer u iso-Betadine® op de huid heeft aangebracht kan u de bruine kleur ervan gemakkelijk verwijderen met water. Indien een vlek op synthetische stoffen echter niet verdwijnt na wassen met water en zeep, kan u een verdunde oplossing van natriumthiosulfaat (1- 5%) gebruiken. Dit product is verkrijgbaar in de apotheek.

  • Hoe werkt iso-Betadine®?

    iso-Betadine® bevat polyvidonjodium, afgekort PVP-I.

    Polyvidonjodium bestaat uit jodium ingesloten in een lange keten van polyvidon-bouwstenen, dat als reservoir dient (zie figuur: jodium in bruin en de keten van polyvidon-bouwstenen in blauw en rood).

    Een gedeelte van het gebonden jodium wordt geleidelijk vrijgesteld.

    Het gebonden jodium in de keten is immers inactief.

    Alleen het vrije jodium is in staat micro-organismen te doden. Het vrije jodium dringt dan heel snel bacteriën, virussen en schimmels binnen en vernietigt de bouwstenen van deze micro-organismen waardoor ze gedood worden.

    Naarmate vrij jodium opgebruikt wordt komt het gebonden jodium vrij om opnieuw micro-organismen te vernietigen.

    Op die manier is er steeds een constante hoeveelheid vrij jodium in de oplossing aanwezig om de micro-organismen snel en effectief te doden.

    Dit proces gaat door totdat al het gebonden jodium uit de keten is vrijgesteld en opgebruikt.

Wondverzorging

Hygiëne

Atleetvoet, ontsmetting van de voeten.
Voetschimmels

Meer weten

Mondzorg

  • Hoe werkt iso-Betadine®?
  • Wat is het voordeel van de bruine kleur van iso-Betadine®?
  • Maakt iso-Betadine® vlekken?
  • Waarom een wonde ontsmetten?
  • Wat zijn de risico’s als de wonde niet snel ontsmet wordt?
  • Wat zijn de stappen van wondverzorging?
  • Hoe iso-Betadine® Germicide Zeep gebruiken biij atleetvoet?
  • Wat is atleetvoet? Hoe kan men het herkennen? Hoe kan atleetvoet voorkomen en/of behandeld worden?
  • Mag iso-Betadine® gebruikt worden tijdens zwangerschap en tijdens borstvoeding?
  • Bestaan er onverenigbaarheden met andere ontsmettingsmiddelen bij het gebruik
    van iso-Betadine®?
  • Kan iso-Betadine® tot allergische reacties leiden?
x x

Zonder voorschrift beschikbaar in de apotheek. iso-Betadine® is een geneesmiddel op basis van polyvidonjodium. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 30 maanden. Niet gebruiken bij kinderen tussen 30 maanden en 5 jaar oud zonder geneeskundig advies. Mag tijdens de zwangerschap en borstvoeding niet gebruikt worden zonder geneeskundig advies. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. De bijsluiter aandachtig lezen. Vraag raad aan uw apotheker of arts. 

Houder van de vergunning voor het in de handel brengen: Mylan EPD bv (een onderneming van de groep Viatris).

BETA-2022-0088 - Mei 2022